Skip to main content
Resepi Patty Daging Lembu (Homemade Beef Patty)
Bahan-bahan :
- Daging lembu kisar (+/-300g)
- Bawang kecil (1 biji)
- Bawang putih (2 biji)
- Serbuk lada hitam
- Mixed herbs/Italian Herbs (1 sudu kecil)
- Kuning telur (1 biji)
- Serbuk cili (1 sudu)
- Daun Parsley kering (dried parsley)
- Garam (1 sudu kecil)
- Minyak zaitun
Cara-cara membuat Patty Daging Lembu :
- Kisar halus daging kisar, bawang kecil, bawang putih sehingga lumat.
- Gaul sebati daging kisar tadi bersama dengan kuning telur, serbuk cili, serbuk lada hitam, daun parsley kering, mixed herbs/italian herbs dan garam.
- Basahkan tangan, jadikan adunan daging tersebut kepada kepalan daging patty dan leperkan.
- Simpang semalaman dalam peti beku (untuk elakkan daging berkecai semasa dipanggang)
- Panggang di atas nonstick-pan dengan sedikit minyak zaitun.
- Enak dimakan bersama keju potong.
Comments
Post a Comment