Resepi Ayam Panggang (Grilled Chicken Chop)

Bahan-bahan :

Ayam Panggang

  • Ayam (bahagian dada/kepak/peha)
  • Lada hitam
  • Lada sulah
  • Garam
  • Paprika
  • Minyak zaitun (jika tiada, boleh gunakan minyak masak kurang kalori)



Sos Lada Hitam

  • Bawang putih
  • Mayonis Kewpie
  • Bawang besar
  • Lada hitam
  • Sekeping keju (cheesedale slices)
  • Garam

Cara-cara membuat Ayam Panggang :

  1. Cuci ayam sehingga bersih.
  2. Potong ayam mengikut kesesuaian. Gaulkan ayam bersama kesemua bahan perapan ayam (lada hitam, lada sulah, garam secukup rasa, serbuk paprika dan minyak zaitun) dan biarkan ayam diperap 2 jam minimum dan 1 hari maksimum. Perapan ini sangat penting untuk memastikan bahan-bahan tersebut menaikkan rasa ayam itu.
  3. Panggang ayam di atas nonstick-pan atau lebih mudah, pemanggang ajaib sehingga ayam masak.

Cara-cara membuat Sos Lada Hitam:


  1. Tumis bawang putih sehingga perang.
  2. Masukkan Mayonis Kewpie. Tambah air sedikit jika terlalu pekat.
  3. Bawang besar dipotong dadu sebelum ditambah ke dalam kuali bersama dengan lada hitam.
  4. Akhir sekali masukkan sekeping keju dan garam secukup rasa.



Comments