Resepi Ayam Panggang (Grilled Chicken Chop)
Bahan-bahan :
Ayam Panggang
- Ayam (bahagian dada/kepak/peha)
- Lada hitam
- Lada sulah
- Garam
- Paprika
- Minyak zaitun (jika tiada, boleh gunakan minyak masak kurang kalori)
Sos Lada Hitam
Cara-cara membuat Ayam Panggang :
- Cuci ayam sehingga bersih.
- Potong ayam mengikut kesesuaian. Gaulkan ayam bersama kesemua bahan perapan ayam (lada hitam, lada sulah, garam secukup rasa, serbuk paprika dan minyak zaitun) dan biarkan ayam diperap 2 jam minimum dan 1 hari maksimum. Perapan ini sangat penting untuk memastikan bahan-bahan tersebut menaikkan rasa ayam itu.
- Panggang ayam di atas nonstick-pan atau lebih mudah, pemanggang ajaib sehingga ayam masak.
Cara-cara membuat Sos Lada Hitam:
- Tumis bawang putih sehingga perang.
- Masukkan Mayonis Kewpie. Tambah air sedikit jika terlalu pekat.
- Bawang besar dipotong dadu sebelum ditambah ke dalam kuali bersama dengan lada hitam.
- Akhir sekali masukkan sekeping keju dan garam secukup rasa.
Comments
Post a Comment